Συμβουλές και μυστικά για να απογειώσετε τις ικανότητές σας στη φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού

Συζητήσαμε με την επαγγελματία φωτογράφο Yasmin Albatoul, η οποία μας παρουσίασε μερικές από τις μεθόδους που ακολουθεί για να απογειώνει τις λήψεις τροφίμων και φαγητού.
Σύνθεση μιας σειράς εικόνων με βάφλες, γαρνιρισμένες με μύρτιλλα και καραμέλα, σερβιρισμένες με ένα φλιτζάνι τσάι, πάνω σε μια επιφάνεια με έντονο μουσταρδί χρώμα.

Η φωτογράφιση τροφίμων είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ματιά στο Instagram αρκεί: μας αρέσει πολύ να μοιραζόμαστε εικόνες με φαγητό. Όταν μοιραζόμαστε μια τέτοια εικόνα, είναι σχεδόν σαν να μοιραζόμαστε το ίδιο το γεύμα μας με τους άλλους. Υπάρχει η αίσθηση της επαφής, σαν να τρώμε με παρέα.

Η δημοσίευση εικόνων τροφίμων στο διαδίκτυο αναδύθηκε ως τάση την ίδια περίοδο που το Instagram, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που βασίζεται σε εικόνες, εκτινάχθηκε σε δημοφιλία.

Για τους φωτογράφους που λατρεύουν τις εικόνες με λαχταριστά φαγητά, ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί πρόκληση, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές φωτογραφίες που είναι δύσκολο να κάνει κάποιος τη δική του να ξεχωρίσει. Η Yasmin Albatoul, επαγγελματίας φωτογράφος και influencer φωτογράφισης τροφίμων που ζει στην Αλγερία, γνωρίζει καλά αυτή την πρόκληση. Και δεν είναι η μόνη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει.

«Ως γυναίκα, εκεί όπου μένω δεν επιτρέπεται να ταξιδέψω μόνη μου ή να βγω στην πόλη για να τραβήξω φωτογραφίες στους δρόμους», αναφέρει. «Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο, οι φίλοι μου πάντα μου έλεγαν: "Δεν θα μπορέσεις να ζήσεις από τη φωτογραφία – δεν είναι παρά ένα χόμπι." Αλλά εγώ είπα: "Φυσικά και μπορώ. Θα φωτογραφίζω στο σπίτι."»

Όπως φαίνεται, η Yasmin είχε δίκιο. Είναι πλέον επαγγελματίας φωτογράφος. Οι δυναμικές, πολύχρωμες και συχνά σουρεαλιστικές λήψεις της τραβούν την προσοχή – και μπορεί να σας φέρουν λιγούρες! Χάρη στο μοναδικό της στυλ και τις εντυπωσιακές της εικόνες, κατάφερε να αναλάβει πολλές επαγγελματικές φωτογραφίσεις, ενώ μετρά 105 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram (που συνεχίζουν να πληθαίνουν).

Ένας από τους λόγους που οι φωτογραφίες της Yasmin ξεχωρίζουν στο Instagram, είναι ο επαγγελματικός τους αέρας. Όπως αναφέρει η ίδια, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της φωτογράφισης του φαγητού σου στο εστιατόριο, πριν ξεκινήσεις να τρως, και του «στησίματος» ενός τροφίμου για επαγγελματική φωτογράφιση που θα γίνει με μια πραγματική μηχανή.

«Ο περισσότερος κόσμος βγάζει φωτογραφία το πιάτο του στο εστιατόριο με το κινητό του, χωρίς να το έχει προγραμματίσει εκ των προτέρων ή να έχει μαζί επιπλέον εξοπλισμό», αναφέρει. «Πρόκειται για αυθόρμητες εικόνες, που μοιράζονται οι χρήστες μέσα από τις ιστορίες τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η επαγγελματική ή εμπορική φωτογράφιση τροφίμων είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση.»

Λήψη από ψηλά ενός πιάτου με βάφλες, γαρνιρισμένες με μύρτιλλα και καραμέλα, σερβιρισμένες δίπλα σε ένα φλιτζάνι καφέ, μια κανάτα και ένα σετ μαχαιροπίρουνα, πάνω σε μια γκρι επιφάνεια από σχιστόλιθο.

Όταν αποτυπώνει τις συνθέσεις της, η Yasmin εξερευνά διάφορες λήψεις, που της επιτρέπουν να αναδεικνύει τις διάφορες υφές και τα μοτίβα που υπάρχουν στο πλάνο. © Yasmin Albatoul

Πηχτή καραμέλα που χύνεται από μια κανάτα πάνω σε ένα πιάτο με βάφλες γαρνιρισμένες με μύρτιλλα, το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε μια γκρι επιφάνεια από σχιστόλιθο.

Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, με 1/250 δευτ., f/8 και ISO 125. © Yasmin Albatoul

Αν θέλετε να αναβαθμίσετε τη φωτογράφιση τροφίμων σε επαγγελματικό επίπεδο, το σημαντικό, σύμφωνα με τη Yasmin, είναι να προσεγγίσετε το έργο σας με δημιουργικότητα. Η Yasmin εστιάζει κυρίως στη σύνθεση των εικόνων της με χρώμα και στη συνέχεια προσθέτει κίνηση, κάτι το οποίο πετυχαίνει χρησιμοποιώντας ευφάνταστα αντικείμενα, όπως σπάγκο και λάδι.

«Το λάδι και το πινέλο μού είναι πλέον απαραίτητα, καθώς θέλω τα τρόφιμα να είναι εντυπωσιακά και γυαλιστερά.»

Συνεχίστε να διαβάζετε την αναλυτική περιγραφή των συμβουλών και των μυστικών της, που θα σας βοηθήσουν να απογειώσετε τη φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού.

1. Σκεφτείτε το χρώμα κάθε τροφίμου όταν «στήνετε» τη λήψη σας.

Όσον αφορά την ικανότητα αντίληψης των χρωμάτων, οι άνθρωποι υπερτερούν σε σχέση με τα περισσότερα ζώα. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ένας από τους λόγους που μπορούμε να διακρίνουμε τα χρώματα ήταν επειδή αυτό βοηθούσε τους προγόνους μας να εντοπίζουν τους καρπούς και να προσδιορίζουν αν ήταν ώριμοι.

«Επιλέγω χρώματα ανάλογα με τη γενική ατμόσφαιρα του εστιατορίου ή το φαγητό και το περιβάλλον από το οποίο προέρχεται. Για παράδειγμα, προτιμώ το μπλε ως φόντο για τα θαλασσινά, καθώς παραπέμπει διακριτικά στην προέλευσή τους.»

Είναι λογικό το χρώμα να αποτελεί βασικό παράγοντα στη φωτογράφιση τροφίμων. Τα χρώματα προσελκύουν την προσοχή μας. Η επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων μπορεί να αναδείξει ολόκληρη τη σύνθεση, κάνοντάς τη να δείχνει πιο φωτεινή και ζωντανή.

«Για παράδειγμα, το μπλε ταιριάζει υπέροχα με το πορτοκαλί χρώμα των γαρίδων. Η επιλογή των στοιχείων σε κάθε φωτογραφία, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος του φόντου, δομείται γύρω από το κυρίως θέμα.»

Ένα λευκό πιάτο με δαντελωτό περίγραμμα, με ένα ταρτάκι λεμονιού δίπλα σε ένα ποτήρι με τσάι με κρέμα, πάνω σε πράσινο φόντο όπου είναι σκορπισμένοι κόκκοι καφέ. Στην επάνω δεξιά γωνία βρίσκεται ένας τροχός χρωμάτων.

Η βελτίωση της σύνθεσης με έναν αρμονικό συνδυασμό χρωμάτων μπορεί να ενδυναμώσει την οπτική επίδραση της φωτογραφίας σας. Εδώ η Yasmin παρουσιάζει τον τροχό χρωμάτων που χρησιμοποιεί, αποκαλύπτοντας μια προσεκτική επιλογή ζεστών τόνων οι οποίοι αναδεικνύουν τη ζωντάνια του κίτρινου χωρίς να το επισκιάζουν. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 24-105mm F4L IS USM, με 1/160 δευτ., f/10 και ISO 160. © Yasmin Albatoul

Ένα πιάτο με μικρές φωλιές από σπαγγέτι, γαρνιρισμένες με φέτες μανιτάρια και πράσινα φύλλα πάνω σε ένα σκούρο πράσινο πιάτο, με έναν τροχό χρωμάτων στην κάτω δεξιά γωνία.

Σε αυτήν την εικόνα η Yasmin επέλεξε πιο ψυχρούς τόνους, ελκύοντας την προσοχή του θεατή στο βασικό σημείο εστίασης με μια πινελιά χρώματος. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, με 1/250 δευτ., f/9 και ISO 100. © Yasmin Albatoul

2. Στυλιζάρετε το σύνολο του πλάνου, όχι μόνο το τρόφιμο.

Ως φωτογράφος τροφίμων, θα θέλετε να απαθανατίσετε το ευρύτερο πλάνο και όχι μόνο το τρόφιμο. Δύο στοιχεία που συνοδεύουν συνήθως ένα τρόφιμο είναι τα σκεύη και τα μαχαιροπίρουνα. Ωστόσο, συνήθως δεν θέλετε να φωτογραφίσετε το τρόφιμο μέσα σε ένα καθημερινό μπολ. Πρέπει να συμπληρώνει τα υπόλοιπα στοιχεία. Ένας άλλος χρήσιμος γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος ελαφρώς μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα, όπου θα χωράει άνετα μια μεγάλη μερίδα φαγητού.

«Όταν τρώμε, συνήθως σερβίρουμε το φαγητό σε ένα απλό λευκό πιάτο. Γι' αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να επιλέγουμε πιάτα και μαχαιροπίρουνα που να δείχνουν πολυτελή, καθώς έτσι το φαγητό δείχνει πιο όμορφο.»

Όσον αφορά τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε για το «στήσιμο» της φωτογράφισης τροφίμων, σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο το χρώμα. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το υλικό και τη συνολική αισθητική του αντικειμένου. Για παράδειγμα, τα ξύλινα κουτάλια δείχνουν πιο φυσικά από τα μεταλλικά και δεν αντανακλούν το φως, γι' αυτό είναι προτιμότερα για πολλές φωτογραφίσεις.

Φυσικά, μπορείτε να παρουσιάσετε το φαγητό μέσα σε ένα πιάτο, ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική επιλογή. Μια μαρμάρινη επιφάνεια μπορεί να προσδώσει μεγαλοπρέπεια, κύρος και φινέτσα. (Αυτές οι επιφάνειες είναι επίσης ιδανικές για τη φωτογράφιση κατεψυγμένων λιχουδιών, όπως παγωτό, καθώς τα διατηρούν κρύα.) Οι βάσεις για τούρτες αποτελούν άλλον έναν εντυπωσιακό τρόπο ανάδειξης ενός τροφίμου.

Άλλα στοιχεία, όπως τα φρέσκα μυρωδικά, υποδηλώνουν φρεσκάδα και νοστιμιά, ενώ αναδεικνύουν επίσης τα χρώματα και τις υφές. Τα μπαχαρικά και οι γαρνιτούρες δίνουν την αίσθηση ακόμα περισσότερων γεύσεων. Και μην ξεχνάτε τα τραπεζομάντιλα και τα υπόλοιπα κουζινικά σκεύη που προσθέτουν χρώμα στο κάδρο.

Δύο πιάτα με μια φωλιά κιουνεφέ με σως σοκολάτας, γαρνιρισμένη με θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης.

Η εξερεύνηση διαφόρων μοτίβων και υφών πέρα από βασικό φαγητό μπορεί να απογειώσει τη σύνθεσή σας. Στις φωτογραφίες της, η Yasmin δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια, διασφαλίζοντας ότι κάθε επιπλέον στοιχείο ενισχύει τη συνολική εικόνα. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 24-105mm F4L IS USM, με 1/150 δευτ., f/9 και ISO 200. © Yasmin Albatoul

Ένα οβάλ λευκό πιάτο με μια ποικιλία ορεκτικών μέσα σε μια σάλτσα από τσίλι και λάιμ, γαρνιρισμένα με πράσινα φύλλα.

Η Yasmin αποδεικνύει ότι το κάδρο και η σύνθεση δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά περίπλοκα για να αναδείξουν το φαγητό· αντίθετα, μια απλή προσέγγιση μπορεί να τονίσει τη ζωντάνια των χρωμάτων. Λήψη με Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

3. Βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να «στήσετε» και να διακοσμήσετε τα τρόφιμά σας – με ορισμένα αναπάντεχα αξεσουάρ.

Κάθε είδος φωτογράφισης έχει ορισμένα τεχνάσματα και μυστικά, που συνήθως μαθαίνονται μέσω της εμπειρίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ζητήσαμε από τη Yasmin να μοιραστεί μαζί μας μερικά επαγγελματικά μυστικά για το «στήσιμο» και τη διακόσμηση των τροφίμων.

«Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού είναι η χρήση τεχνασμάτων που κάνουν το φαγητό να δείχνει λαχταριστό και να αλλοιώνεται με πιο αργούς ρυθμούς», λέει η Yasmin.

Ορισμένα από αυτά τα τεχνάσματα μπορεί να ακούγονται αποκρουστικά, όπως η προσθήκη λαδιού μηχανής πάνω σε τηγανίτες.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό πιάτων για να διατηρήσουμε τον αφρό στον καφέ για όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης, αλείφουμε το κρέας με λάδι για να δείχνει γυαλιστερό και πιο λαχταριστό. Αντικαθιστούμε επίσης τη σαντιγί με αφρό ξυρίσματος, επειδή διαρκεί περισσότερο και δεν επηρεάζεται από τη θερμότητα του φωτισμού.»

Χέρι που κρατάει ένα μπιφτέκι με δύο ξυλάκια πάνω από ένα ψωμάκι γαρνιρισμένο με πράσινα φύλλα και λευκή σάλτσα.

Η Yasmin χρησιμοποιεί ξυλάκια προκειμένου να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα θέματά της αιωρούνται αψηφώντας τον νόμο της βαρύτητας, κάτι που προσδίδει μια μοναδική χάρη στην εικόνα. Λήψη με Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

Ένα αποδομημένο cheeseburger που μοιάζει να αιωρείται στον αέρα, με στρώσεις από λιωμένο τυρί, μπιφτέκι, κρεμμύδια και μια φέτα ντομάτας και τα δύο ψωμάκια που τα περικλείουν.

Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα. Μετά την ψηφιακή αφαίρεση των ξύλινων στικ κατά την επεξεργασία, αυτή η δομή δημιουργεί ένα αίσθημα κίνησης, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι η εικόνα πρόκειται να ζωντανέψει. Λήψη με Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

4. Προσθέστε κίνηση στη λήψη σας με έξυπνα αξεσουάρ και επεξεργασία.

Σε γενικές γραμμές, το φαγητό δεν κινείται. Για τον λόγο αυτό, οι αναπαραστάσεις τροφίμων σε πίνακες ζωγραφικής συχνά αναφέρονται ως «νεκρή φύση». Ωστόσο, η σύγχρονη φωτογραφία μπορεί να εμφυσήσει περισσότερη ζωή στις εικόνες από ό,τι είχαν ποτέ φανταστεί ζωγράφοι όπως ο Μονέ.

«Η κίνηση στην εικόνα αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία. Μια εικόνα με στατική σύνθεση μπορεί να φαντάζει βαρετή. Τίποτα δεν συμβαίνει. Πιθανώς να μην θυμάστε την εικόνα αργότερα. Ωστόσο, η προσθήκη κίνησης κάνει την εικόνα μοναδική και αξέχαστη.»

Οι εικόνες φαγητών και τροφίμων της Yasmin, πολλές από τις οποίες μοιάζουν να έχουν αποτυπωθεί εν κινήσει, αποδεικνύουν πόσο εντυπωσιακή και δυναμική μπορεί να είναι η φωτογραφία ενός τροφίμου. Σε πολλά από τα έργα της, το φαγητό μοιάζει σαν να «συναρμολογείται», με την τελική πινελιά γαρνιτούρας να αιωρείται πάνω από το πιάτο. Άλλες φορές η Yasmin δημιουργεί εικόνες όπου το φαγητό δείχνει αποσυναρμολογημένο, αποκαλύπτοντας τα συστατικά από τα οποία αποτελείται, όπως παραπάνω.

Η Yasmin αναφέρει ότι χρησιμοποιεί λεπτά ξυλάκια και κόλλα για να στερεώσει μικρά στοιχεία τροφίμων σε διάφορες θέσεις, ώστε να δώσει την αίσθηση κίνησης στη φωτογραφία. Στη συνέχεια, αφαιρεί με έξυπνο τρόπο τα ξυλάκια με ένα λογισμικό επεξεργασίας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπάγκο, αν θέλετε να δημιουργήσετε την αίσθηση ότι κάτι αιωρείται.

«Τα βασικά στοιχεία της εικόνας, όπως για παράδειγμα τα μπισκότα ή ένα κέικ, μπορούν να στερεωθούν με λεπτά ξυλάκια», αναφέρει η Yasmin.

Αυτά τα μυστικά είναι χρήσιμα για την αποτύπωση σκηνών γεμάτων κίνηση, όπως η προετοιμασία του φαγητού σε γουόκ. Και μην ξεχνάτε: η κίνηση μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως το τυρί που κολλάει στο πιάτο καθώς ανασηκώνετε ένα κομμάτι πίτσα ή ο ατμός που αναδύεται απαλά από ένα φλιτζάνι καφέ.

Διακοσμητική γαρνιτούρα που προστίθεται στη φωτογραφία καθώς η Yasmin Albatoul αποτυπώνει μια σύνθεση με φαγητά στο στούντιο, χρησιμοποιώντας μια μηχανή Canon.

Η Yasmin συχνά δίνει μια γεύση από τα παρασκήνια, αποκαλύπτοντας τη διαδικασία πίσω από την αποτύπωση λαχταριστών λήψεων, κάποιες φορές με τη βοήθεια ενός τρίτου.

Άποψη πάνω από τον ώμο της φωτογράφου τροφίμων Yasmin Albatoul, που σχηματίζει τη λέξη «pasta» με ένα ξυλάκι.

Η δημιουργική διαδικασία συνεχίζεται ακόμα και μετά τη λήψη της εικόνας. Η Yasmin συχνά βελτιώνει και ενισχύει περαιτέρω τις συνθέσεις της, τροποποιώντας τες και προσθέτοντας στοιχεία στο tablet της.

5. Καταγράψτε τη διαδικασία από τα παρασκήνια και μοιραστείτε τη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια μεγάλη τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους επαγγελματίες φωτογράφους είναι «η προετοιμασία της φωτογράφισης». Αυτή η αλληλουχία εικόνων ή τα βίντεο αποκαλύπτουν τη διαδικασία πίσω από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες, παρουσιάζοντας ένα μέρος της προετοιμασίας που περιλαμβάνει κάθε σύνθεση.

Οι αποκαλύψεις αποτελούν πηγή έμπνευσης για άλλους φωτογράφους, καθώς παρουσιάζουν όλα τα «μαγικά» τρικ που εφαρμόζονται πριν από το κλικ του κλείστρου της μηχανής.

Να θυμάστε: όταν μοιραζόμαστε εικόνες με φαγητά, μπορούμε να δημιουργήσουμε δεσμούς. Το φαγητό είναι κάτι που έχουμε συσχετίσει με τη δημιουργία δεσμών και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού είναι τόσο δημοφιλής. Όταν μοιραζόμαστε εικόνες από το φαγητό μας, μια προσωπική εμπειρία δείπνου μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια κίνηση αμοιβαίας εκτίμησης.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού μπορεί να έχει θετική επίδραση και στη γεύση. Επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα συνδαιτημόνων να φωτογραφίσουν το φαγητό τους πριν ξεκινήσουν να τρώνε. Μια άλλη ομάδα έφαγε το ίδιο φαγητό, αλλά χωρίς να το φωτογραφίσει. Η πρώτη ομάδα, η οποία φωτογράφισε το φαγητό της, ανέφερε ότι είχε καλύτερη γεύση.

Η φωτογράφιση τροφίμων είναι πολύ σημαντική, καθώς φέρνει τον κόσμο πιο κοντά. Και, ίσως ακόμα πιο σημαντικό, κάνει το φαγητό πιο νόστιμο.

Αν θέλετε να μάθετε πώς η Yasmin αποτυπώνει εντυπωσιακές λήψεις με τρόφιμα και φαγητά, ρίξτε μια ματιά στον εξοπλισμό της.*


* Διατίθεται μόνο σε επιλεγμένες γλώσσες.

John Marshall

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η πορεία ενός food influencer

Συμβουλές για τη φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού από την influencer στο Instagram και Canon Ambassador Yasmin AlBatoul.

Πώς να τραβήξετε βίντεο φαγητού σε υψηλή ποιότητα, όπως οι επαγγελματίες

Η Jessie έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100 χιλιάδες ακόλουθους στον λογαριασμό της, Jessie Bakes Cakes, με τα εντυπωσιακά της βίντεο με φαγητά. Εδώ εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τελειοποιήσετε τη βιντεοσκόπηση φαγητού.

Οι καλύτεροι φακοί για φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού

Δημιουργήστε λαχταριστές φωτογραφίες τροφίμων, με φακούς Canon που δεν πρέπει να λείπουν από το κιτ σας.

Τελειοποίηση τεχνικών για τη φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού

Η φωτογράφος Linda Lomelino μοιράζεται μαζί μας τα βασικά «συστατικά» για λαχταριστές φωτογραφίες τροφίμων και φαγητού.

Εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

Όλα τα τελευταία νέα και πληροφορίες για τα προϊόντα