Το time-lapse είναι μια δημιουργική τεχνική, η οποία σας επιτρέπει να αποκαλύπτετε έναν κρυμμένο κόσμο που βρίσκεται εν κινήσει και μπορεί να αποδώσει εκπληκτικά και ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Από την επιτάχυνση των νεφών μιας καταιγίδας καθώς ξεδιπλώνεται στο τοπίο έως την καταγραφή της αργής πορείας των άστρων στον νυκτερινό ουρανό, η τεχνική time-lapse μπορεί να δημιουργήσει ένα καμβά επικών διαστάσεων, ενώ είναι εξίσου αποτελεσματική για την καταγραφή αντικειμένων μικρότερης κλίμακας που βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι.
Για να δείξουμε ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μακριά για να γίνετε δημιουργικοί, ζητήσαμε από δύο φωτογράφους που χρησιμοποιούν την τεχνική time-lapse να δημιουργήσουν κάτι όμορφο εντός των ορίων του σπιτιού τους.
Project δημιουργίας ταινιών time-lapse για αρχάριους
Εξασκηθείτε στο σπίτι
Ο Alex Nail είναι ένας βραβευμένος φωτογράφος τοπίων και δημιουργός ταινιών time-lapse που έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιμετωπίζει με πάθος την προσπάθεια να ζωντανέψει το κάθε τοπίο και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο προσωπικών project time-lapse. Έχει χρησιμοποιήσει εμπορικά αυτήν την τεχνική για πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανικής Υπηρεσίας Τουρισμού.
Παρ’ ότι ο Alex περνάει συνήθως τον χρόνο του κάνοντας δοκιμές με τους φακούς του στις οροσειρές της Ευρώπης, ο ίδιος λέει ότι μπορείς να εξοικειωθείς τέλεια με την τεχνική time-lapse ακόμη και κοντά στο σπίτι σου. Δημιούργησε την ταινία της μετάβασης από την ημέρα στη νύχτα με την τεχνική time-lapse μέσα από ένα παράθυρο του σπιτιού του, για να δείξει πόσο εύκολο είναι.
«Το σπίτι είναι το τέλειο μέρος για να μάθει κανείς την τεχνική time-lapse, επειδή είναι τόσο βολικό και ελεγχόμενο», εξηγεί ο Alex. «Στην ύπαιθρο, οι λήψεις time-lapse γίνονται πιο δύσκολες με τον ισχυρό άνεμο, τη βροχή ή τις απρόσμενες αλλαγές του φωτός. Μπορεί όμως κανείς να αναπτύξει την τεχνική time-lapse στην άνεση του σπιτιού του. Ακόμα και σήμερα, έπειτα από οκτώ χρόνια λήψεων time-lapse, εξακολουθώ να δοκιμάζω διάφορα πράγματα σε εσωτερικούς χώρους.
«Φυσικά, ακόμα και οι λήψεις σε εσωτερικούς χώρους παρουσιάζουν προκλήσεις. Τα σπίτια είναι γενικά στατικοί χώροι, οπότε το πρόβλημα για τον φωτογράφο είναι να σκεφτεί πώς μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της αλλαγής ή της κίνησης σε μια σκηνή. Μπορεί επίσης να μην μένετε σε ένα υπερσύγχρονο και τέλεια διακοσμημένο σπίτι (το δικό μου σίγουρα δεν είναι έτσι), αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να καταγράφετε τις κινήσεις της καθημερινής ζωής ή να εστιάζετε σε μικρότερες λεπτομέρειες. Αν κάνετε λήψεις την ώρα που ο ήλιος ανατέλλει ή δύει, σκεφτείτε πώς αλλάζει (ή δεν αλλάζει) ο τεχνητός φωτισμός μέσα στο σπίτι σε σύγκριση με τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν έξω.»
Ο Alex προτείνει να χρησιμοποιείτε στατικά αντικείμενα ώστε να δημιουργείται αντίθεση με την κίνηση που θέλετε να καταγράψετε. «Για παράδειγμα, μπορείτε να δείξετε την αντίθεση που δημιουργεί η στατική φύση του πλαισίου και των διακοσμητικών ενός παραθύρου με τις απρόβλεπτες και ασυντόνιστες κινήσεις των δέντρων έξω καθώς φυσά ο άνεμος ή με την κίνηση των νεφών στον ορίζοντα. Τα στατικά στοιχεία βοηθούν ώστε ο θεατής να εστιάζει την προσοχή του στην κίνηση που υπάρχει στη σκηνή.»
Καταγραφή της κίνησης των ζώων
Μετά από την αποφοίτησή της από το Central Saint Martins College of Art and Design στο Λονδίνο, η Σκωτσέζα Camilla Rutherford άφησε πίσω της τη ζωή στην πόλη και αφιέρωσε τον χρόνο της στη φωτογράφιση και τη δημιουργία ταινιών για αθλητές που αναζητούν την περιπέτεια «κυνηγώντας το χιόνι σε κάθε σημείο του κόσμου». Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Wanaka της Νέας Ζηλανδίας, όπου μένει πλέον μαζί με την οικογένειά της σε μια φάρμα εκτροφής προβάτων μερινό σε μεγάλο υψόμετρο.
Η ταινία time-lapse της Camilla δείχνει την πορεία ενός κοπαδιού προβάτων μέσα στη φάρμα της. Η αντίθεση ανάμεσα στον γρήγορο ρυθμό μετακίνησης των προβάτων που βόσκουν και στην αργή πορεία των νεφών αυξάνει την οπτική αντίθεση, ενώ η ποιότητα του φωτός και το εντυπωσιακό σκηνικό δίνουν μια κινηματογραφική αίσθηση σε αυτήν την κοινότοπη σκηνή.
Παρ’ ότι μπορεί να μην έχετε αυτό το επίπεδο ακατέργαστης ομορφιάς έξω από την πόρτα σας, αυτή είναι μια τεχνική που λειτουργεί εξίσου καλά για την καταγραφή των πήγαινε-έλα ενός κατοικίδιου μέσα σε ένα δωμάτιο ή των πτηνών που επισκέπτονται μια ταΐστρα στον κήπο. Τοποθετήστε τη μηχανή σας σε τρίποδο, ρυθμίστε την για μεγάλο μεσοδιάστημα time-lapse και καταγράψτε την καθημερινή κίνηση των ζώων, που κανονικά δεν θα προσέχατε.
Δημιουργία του δικού σας time-lapse
Συνεπώς, μπορείτε να δείτε πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα time-lapse μικρής κλίμακας. Δεν χρειάζεστε κάποια προηγμένη μηχανή, ούτε ειδικό φακό. Αν έχετε στη διάθεσή σας άφθονο χρόνο και πολλή υπομονή, μπορείτε απλώς να πάρετε μια σειρά εικόνων που έχετε τραβήξει ανά σταθερά χρονικά διαστήματα και να τις συνδυάσετε με κάποιο λογισμικό επεξεργασίας βίντεο για να δημιουργήσετε μια ταινία time-lapse.
Για διευκόλυνσή σας, ορισμένες μηχανές Canon EOS διαθέτουν ενσωματωμένο Χρονόμετρο μεσοδιαστημάτων που αυτοματοποιεί την όλη διαδικασία. Εάν το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να ορίσετε πόσες εικόνες θέλετε να καταγραφούν και πόσος χρόνος θα μεσολαβεί ανάμεσά τους – σε δευτερόλεπτα, λεπτά ή ώρες. Στη συνέχεια, η μηχανή θα τραβήξει μια αλληλουχία λήψεων ανά τα προκαθορισμένα διαστήματα μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός φωτογραφιών που έχετε ορίσει. Αυτές οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για τη δημιουργία μιας ταινίας time-lapse με χρήση κατάλληλου λογισμικού. Οι μεμονωμένες εικόνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με άλλους δημιουργικούς τρόπους.
Για απόλυτη διευκόλυνση, ορισμένες μηχανές EOS διαθέτουν επιλογή λήψης ταινιών Time-lapse. Αυτή εκτελεί για λογαριασμό σας όλη τη δύσκολη δουλειά, καθώς συνδυάζει τις εικόνες εντός της μηχανής και αποθηκεύει την τελική ταινία time-lapse στην κάρτα μνήμης, ώστε να μπορείτε να την απολαύσετε και να την κοινοποιήσετε άμεσα.
Θα βρείτε μία από αυτές τις δυνατότητες –και, σε ορισμένες περιπτώσεις και τις δύο– σε πολλές μηχανές της σειράς EOS. Η EOS 250D και EOS RP είναι δύο μηχανές κατάλληλες για αρχάριους που σας επιτρέπουν να εξερευνήσετε τον δημιουργικό κόσμο των ταινιών time-lapse στο σπίτι σας. Από λουλούδια που ανθίζουν και μαραίνονται έως το λιώσιμο του παγωτού και την κίνηση των ηλιαχτίδων μέσα στο δωμάτιό σας, υπάρχουν αμέτρητα θέματα τα οποία μπορείτε να μετατρέψετε σε συναρπαστικά βίντεο time-lapse.
Συμβουλές για την τεχνική time-lapse
Αφού επιλέξετε ένα κατάλληλο θέμα για την ταινία σας time-lapse, είναι ώρα να διαμορφώσετε τη μηχανή σας. Σε αυτό το σημείο συνιστάται να χρησιμοποιήσετε τρίποδο, ώστε τα στατικά τμήματα της σκηνής να είναι καθαρά στην τελική αλληλουχία εικόνων.
Η διάρκεια της μπαταρίας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν κάνετε λήψεις μεγάλων ακολουθιών εικόνων time-lapse, οπότε φροντίστε να ξεκινάτε με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Για να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ρεύματος, η πίσω οθόνη είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή σε ορισμένες μηχανές ή παρέχεται δυνατότητα απενεργοποίησής της από την οθόνη ρυθμίσεων ταινιών Time-lapse. Για λήψεις time-lapse πολύ μεγάλης διάρκειας, μπορεί να είναι καλύτερο να προσαρτήσετε μια λαβή μπαταρίας και μια πρόσθετη μπαταρία στη μηχανή ή να χρησιμοποιήσετε ένα προαιρετικό τροφοδοτικό για σταθερή παροχή ρεύματος.
Όσον αφορά στον φωτισμό για μια λήψη time-lapse σε εσωτερικό χώρο, είναι συχνά καλύτερο να χρησιμοποιείται τεχνητός φωτισμός αντί για φυσικό φως για πιο συνεπή αποτελέσματα. Το φως της ημέρας μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές στην ένταση και στη θερμοκρασία χρώματος στον χρόνο που θα χρειαστεί για την εγγραφή μιας αλληλουχίας εικόνων time-lapse. Παρ’ ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή από το μάτι την ώρα που κάνετε τις λήψεις, θα δημιουργήσει ένα αισθητό τρεμόπαιγμα στην τελική ταινία. Ένα φωτιστικό γραφείου είναι τέλειο για αντικείμενα μικρής κλίμακας, ειδικά αν το φως γίνεται πιο απαλό με ένα φύλλο υλικού διάχυσης.
Οι ρυθμίσεις Χρονομέτρου μεσοδιαστημάτων ή Ταινίας time-lapse ενεργοποιούνται από στο κόκκινο μενού Λήψη στις μηχανές EOS που προσφέρουν αυτές τις λειτουργίες. Ορισμένες μηχανές διαθέτουν και τις δύο επιλογές, αλλά θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τη μηχανή σε κατάσταση βίντεο για να αποκτήσετε πρόσβαση στην κατάσταση Ταινία time-lapse – όπως φαίνεται εδώ με την EOS 250D.
Ορισμένες μηχανές EOS σάς δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξετε προκαθορισμένες ρυθμίσεις σκηνών στο μενού Ταινία time-lapse. Αυτές είναι βελτιστοποιημένες για διάφορους τύπους θεμάτων, όπως άνθρωποι που βαδίζουν ή σύννεφα που κινούνται αργά. Ωστόσο, για πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων time-lapse, θα πρέπει να επιλέξετε το στοιχείο Εξειδικευμένη. Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε το μεσοδιάστημα μεταξύ των λήψεων και τον συνολικό αριθμό των λήψεων με τις οποίες θα δημιουργηθεί η τελική ταινία time-lapse. Αυτές οι επιλογές καθορίζουν τον χρόνο που απαιτείται για την εγγραφή των εικόνων και τη διάρκεια της τελικής ταινίας time-lapse. Οι τιμές των ρυθμίσεων αλλάζουν στην οθόνη καθώς προσαρμόζετε τις παραμέτρους.
Επιλέξτε ένα μεσοδιάστημα ανάλογα με την ταχύτητα της κίνησης που προσπαθείτε να καταγράψετε. Αν η δράση καλύπτει ένα μικρό χρονικό πλαίσιο, όπως ο χρόνος στον οποίο η οικογένειά σας παίζει ένα παιχνίδι ή ετοιμάζει ένα γεύμα, ίσως θα πρέπει να ορίσετε ένα μικρό μεσοδιάστημα μόλις μερικών δευτερολέπτων ή κάτι αντίστοιχο ώστε να δημιουργήσετε μια ομαλή αλληλουχία εικόνων. Όταν η κίνηση έχει πιο αργό ρυθμό, όπως η ανατολή και η δύση του ήλιου, μπορείτε να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο μεσοδιάστημα. Με την αλλαγή του μεσοδιαστήματος αυξάνεται ή μειώνεται ο χρόνος εγγραφής.
Ο αριθμός των λήψεων που καταγράφονται καθορίζει τη διάρκεια αναπαραγωγής του τελικού βίντεο time-lapse, ανάλογα με τον ρυθμό καρέ του βίντεο. Για παράδειγμα, αν γυρίσετε και ταινία time-lapse με ανάλυση 4K στα 25fps, για κάθε δευτερόλεπτο του βίντεο απαιτούνται 25 ξεχωριστές λήψεις. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τραβήξετε 500 εικόνες για να δημιουργήσετε μια ταινία time-lapse διάρκειας 20 δευτερολέπτων. Η αλλαγή του αριθμού των λήψεων επηρεάζει τόσο τον χρόνο εγγραφής όσο και τον χρόνο αναπαραγωγής – και υπαγορεύει τον χώρο που θα χρειαστείτε στην κάρτα μνήμης.
Η κατάσταση Ταινία time-lapse παρέχει επιπλέον επιλογές ελέγχου, όπως η παραγωγή ενός ήχου μετά από κάθε λήψη. Αυτό είναι χρήσιμο αν η μηχανή είναι σε διαφορετικό δωμάτιο, καθώς σας επιτρέπει να ξέρετε πότε έχει ολοκληρωθεί η αλληλουχία εικόνων.
Είναι καλή ιδέα να ρυθμίζετε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παραμέτρους λήψης χειροκίνητα, ώστε η ταινία time-lapse να έχει συνεπή αίσθηση από την αρχή έως το τέλος. Αν, για παράδειγμα, αφήσετε το Στυλ εικόνας και την Ισορροπία λευκού στην αυτόματη ρύθμιση, μπορεί η μηχανή να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις σε ορισμένες λήψεις.
Οι λήψεις time-lapse είναι πολύ διασκεδαστικές, όπου κι αν βρίσκεστε. Όπως ισχύει για όλα τα project φωτογράφισης, το λογικό είναι να κατανοήσετε πρώτα πλήρως τα βασικά προτού προχωρήσετε σε πιο δύσκολα θέματα. Τι θα λέγατε να πάρετε τώρα τη μηχανή σας και να αρχίσετε να καταγράφετε την κίνηση έξω από το παράθυρό σας; Ή να στήσετε ένα τρίποδο στην κουζίνα την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε ένα γεύμα και να καταγράψετε την όλη διαδικασία καθώς εκτυλίσσεται. Το καλύτερο με τις ταινίες time-lapse είναι ότι η διαδικασία μαθαίνεται εύκολα και η τελειοποίησή της προσφέρει πραγματικά ικανοποίηση. Πριν να το καταλάβετε, θα αρχίσετε να βλέπετε τα καθημερινά θέματα με έναν δημιουργικό νέο τρόπο.
Κείμενο του Marcus Hawkins