Η νεαρή Βρετανίδα φωτογράφος Dani Connor κατάφερε να δημιουργήσει όνομα στον χώρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όταν εγκλωβίστηκε στη σουηδική Λαπωνία. Η Dani ήταν εθελόντρια σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων της περιοχής, όταν πολλές περιοχές ανά τον κόσμο μπήκαν σε καραντίνα. Εκμεταλλεύτηκε εκείνη την περίοδο προς όφελός της, δημιουργώντας στενή σχέση με τα άγρια ζώα της περιοχής – και συγκεκριμένα με μια μικρή ομάδα κόκκινων σκίουρων.
«Το είδα ως μια πολύ καλή ευκαιρία για να ξεκινήσω την καριέρα μου», λέει. «Έδωσα στον εαυτό μου περιθώριο έξι μηνών και είπα ότι αν δεν με βγάλει κάπου, θα επιστρέψω στη δουλειά μου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.» Μετά από μόλις μισό χρόνο στοχευμένης προσπάθειας, η Dani είχε αποκτήσει περίπου 60.000 ακόλουθους στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, ενώ λάμβανε οικονομική υποστήριξη από συνδρομητές στο Patreon, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τη δουλειά της.
Ζητήσαμε από την Dani να μοιραστεί ορισμένες από τις κορυφαίες συμβουλές της με τον σπουδαστή φωτογραφίας Jonty Clark, ο οποίος ήθελε να μάθει περισσότερα για τη φωτογράφιση ζώων στη φύση. Δώσαμε στον Jonty μια Canon EOS R7, την οποία είχε χρησιμοποιήσει η Dani σε μια φωτογράφιση άγριας φύσης στην Ισπανία, και τους τοποθετήσαμε σε μια φωτογραφική κρυψώνα απ’ όπου ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσαν να εντοπίσουν αρπακτικά πουλιά που πετούν γρήγορα.
Εδώ θα βρείτε τις συμβουλές που έδωσε η Dani εκείνη την ημέρα, μαζί με ορισμένες από τις καλύτερες λήψεις που τράβηξαν εκείνη και ο Jonty.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ
Συμβουλές για νεαρούς φωτογράφους άγριας φύσης: μια μονοήμερη φωτογράφιση με την επαγγελματία Dani Connor
Συμβουλή 1: Βυθιστείτε στο περιβάλλον του θέματός σας
Η φωτογράφιση μέσα από μια κρυψώνα σάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε το περιβάλλον. Τοποθετείται τροφή πάνω σε αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά από την κρυψώνα για να δελεάσει τα πουλιά ώστε να βρεθούν σε εμβέλεια λήψης. Η δραστηριότητα είναι σχεδόν εγγυημένη, γεγονός που καθιστά αυτό τον τύπο θέσης προφανή επιλογή για μια μονοήμερη φωτογράφιση.
Η Dani πέρασε πολύ χρόνο σε κρυψώνες στην αρχή της καριέρας της, όσο ζούσε στη Σουηδία, και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση τους. «Η φωτογράφιση μέσα από μια κρυψώνα σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε δημιουργικοί και να βρείτε τρόπους να κάνετε τις φωτογραφίες σας να ξεχωρίζουν από τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει όλοι οι υπόλοιποι από το ίδιο σημείο. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασκήσετε την τεχνική σας και ιδανική επιλογή για φωτογράφιση δίπλα σε κάποιον άλλο», αναφέρει.
Μέχρι τώρα, η εμπειρία του Jonty περιοριζόταν κυρίως σε στούντιο, όπου φωτογράφιζε εξωτικά κατοικίδια ως μέρος των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο. Για εκείνη την ημέρα, λέει: «Έμαθα πολλά για τη συμπεριφορά των κιρκινεζιών από την Dani, καθώς και από τις ώρες που πέρασα παρατηρώντας τα πουλιά από την κρυψώνα. Μέχρι το τέλος της φωτογράφισης μπορούσα να προβλέψω πότε θα κατέβαιναν από τα κοντινά δέντρα, γεγονός που μου έδινε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστώ. Οι φωτογραφίσεις σε στούντιο είναι όλες πολύ στημένες, ενώ το να γίνεσαι μάρτυρας της άγριας συμπεριφοράς ήταν κάτι εκπληκτικό. Τα νεαρά άτομα που τσακώνονταν με τα μεγαλύτερα κιρκινέζια μπροστά στα μάτια μας προσέφεραν εκπληκτικές ευκαιρίες για συναρπαστικές λήψεις.»
Συμβουλή 2: Επενδύστε σε μια μηχανή που μπορεί να κάνει τα πάντα
Η Dani είναι πρώτα απ’ όλα φωτογράφος, αλλά τραβάει την προσοχή δυνητικών πελατών μέσα από τα βίντεο που ανεβάζει στο YouTube. Όταν ξεκινάει κανείς στον κλάδο, καλό είναι να έχει και βασικές δεξιότητες στο βίντεο, ακόμη κι αν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσει μόνο για προώθηση του εαυτού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να κάνετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επιλέξετε τον σωστό εξοπλισμό.
«Η Canon EOS R7 είναι μια εξαιρετική μηχανή για όλους όσους ξεκινούν ως δημιουργοί περιεχομένου», προτείνει η Dani. «Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ενσωματωμένη στο σώμα σταθεροποίηση εικόνας (IBIS), η οποία είναι χρήσιμη όχι μόνο κατά τη φωτογράφιση θεμάτων που κινούνται γρήγορα, αλλά και για τις φορές που περπατάτε εδώ κι εκεί, δημιουργώντας vlog με τον εαυτό σας στην άγρια φύση.»
Ο Jonty επέλεξε να συνδυάσει την Canon EOS R7 με έναν φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, ο οποίος διαθέτει ενσωματωμένο οπτικό Σταθεροποιητή εικόνας, συμπληρώνοντας το IBIS της μηχανής. «Η σταθεροποίηση εικόνας ήταν αισθητά καλύτερη από αυτήν στη δική μου Canon EOS 90D», λέει ο Jonty, «και η μηχανή ήταν πολύ βελτιωμένη σε όλους τους τομείς. Πιο γρήγορη κατάσταση συνεχούς λήψης, μεγαλύτερο εύρος ISO, αυτόματη οριζοντίωση – ήταν μια εκπληκτική μηχανή για να φωτογραφίζει κανείς και σίγουρα θα μου έδινε όλα όσα χρειάζομαι για να ξεκινήσω το ταξίδι μου ως επαγγελματίας φωτογράφος πλήρους απασχόλησης.»
Διαβάστε τον οδηγό με τους καλύτερους φακούς για τη φωτογράφιση άγριας ζωής για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους φακούς με τους οποίους μπορείτε να αποτυπώνετε εντυπωσιακές εικόνες άγριων ζώων και πουλιών.
Συμβουλή 3: Εστιάστε στα μάτια του θέματος
Η Αυτόματη εστίαση με ανίχνευση ματιών για ζώα είναι μια λειτουργία που η Canon EOS R7 κληρονόμησε από άλλες επαγγελματικές μηχανές, όπως οι Canon EOS R5 και EOS R6, εξασφαλίζοντας απόλυτη σιγουριά κατά την εστίαση σε θέματα που κινούνται γρήγορα. «Λατρεύω την κατάσταση ανίχνευσης ματιών για ζώα που διαθέτει η EOS R5, όχι μόνο επειδή παρακολουθεί συνεχώς τα θέματα καθώς κινούνται, αλλά γιατί εστιάζει επίσης αυτόματα στο μάτι, διευκολύνοντας έτσι τη δουλειά μου. Η EOS R7 διαθέτει επίσης λειτουργία ανίχνευσης ματιών για ζώα, κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά όσους είναι αρχάριοι στη φωτογράφιση πουλιών και άγριων ζώων», λέει η Dani.
Η εφαρμογή Canon Photo Companion είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να εξοικειωθείτε με τις λειτουργίες της μηχανής σας, με συγκεκριμένες ασκήσεις, μαθήματα και συμβουλές για τη δική σας μηχανή και το επίπεδο των δεξιοτήτων σας. «Έχω προσαρμόσει μόνος μου τα κουμπιά της EOS R7», λέει ο Jonty, ο οποίος εξοικειώθηκε εύκολα με τη νέα μηχανή. «Έχω ρυθμίσει το κουμπί κλειδώματος έκθεσης για να επιλέγω εστίαση σε ζώα και το κουμπί κλείστρου πατημένο μέχρι τη μέση για εστίαση στο μάτι. Τώρα που έχω χρησιμοποιήσει αυτές τις λειτουργίες, αισθάνομαι ότι είναι απαραίτητες για το επόμενο βήμα στη φωτογράφιση άγριων ζώων.»
Πέρα από αυτά τα οφέλη, η φωτογράφιση με μια μηχανή με αισθητήρα κοπής (APS-C), όπως η Canon EOS R7, έχει και άλλα πλεονεκτήματα. «Οι μηχανές με αισθητήρα APS-C σάς επιτρέπουν να πλησιάσετε το θέμα σας ακόμα περισσότερο», λέει η Dani. «Με την Canon EOS R5, φωτογράφιζα με έναν φακό Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM και με Canon Extender EF 1.4X III, που μου έδινε ισοδύναμη εστιακή απόσταση 420mm, αλλά το μέγιστο εύρος 150mm του Jonty επεκτάθηκε στα 240mm, χάρη στο συντελεστή κοπής 1,6x. Αυτό έφερνε τα θέματα αρκετά κοντά για τη δημιουργία εκπληκτικών αποτελεσμάτων από την κρυψώνα, και θα ήταν πραγματικά υπέροχο όταν περιπλανιέστε στην πόλη ή σε ένα πάρκο της περιοχής σας, για τις φορές που θέλετε να πλησιάσετε περισσότερο το θέμα σας.»
Συμβουλή 4: Χρησιμοποιήστε την κατάσταση συνεχούς λήψης RAW για να μην χάσετε ούτε μία λήψη
Η Dani και ο Jonty πειραματίστηκαν με την κατάσταση συνεχούς λήψης RAW όταν φωτογράφιζαν κιρκινέζια από την κρυψώνα. Η Canon EOS R7 έχει δυνατότητα λήψης 15 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) με το μηχανικό κλείστρο ή 30fps με το ηλεκτρονικό κλείστρο, που αντιστοιχεί στον ίδιο αριθμό καρέ ανά δευτερόλεπτο με αυτόν μιας ταινίας. «Είναι απίστευτα γρήγορη και εξαιρετικά καλή για πουλιά εν πτήσει, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε την καλύτερη φωτογραφία από μια αλληλουχία», λέει η Dani.
Σε αυτήν την κατάσταση, μπορείτε να ενεργοποιήσετε επίσης τη λειτουργία «προ-λήψης», η οποία καταγράφει τις στιγμές μισό δευτερόλεπτο πριν πατηθεί το κλείστρο και αποθηκεύει τις εικόνες ως μεμονωμένα αρχεία RAW. «Αυτή η δυνατότητα είναι σπουδαία, επειδή μου επέτρεψε να γυρίσω πίσω στον χρόνο κατά κάποιο τρόπο. Τα κιρκινέζια ήταν απρόβλεπτα, αλλά αυτή η λειτουργία μού έδωσε πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για να αντιδράσω και να πετύχω τη λήψη», λέει ο Jonty.
Συμβουλή 5: Δημιουργήστε τις δικές σας ευκαιρίες
«Η πιο σημαντική συμβουλή μου για τον Jonty και οποιονδήποτε θέλει να πετύχει ως φωτογράφος άγριας ζωής είναι να δημιουργεί ευκαιρίες. Πρόκειται για μια πολύ κορεσμένη αγορά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα να ξεχωρίσεις», λέει η Dani. Συμβούλεψε τον Jonty να γίνει η σκιά άλλων επαγγελματιών φωτογράφων για να δει πώς δουλεύουν, απλώς ζητώντας το –«Θα μπορούσα να σας ακολουθήσω για μια μέρα για να δω τι κάνετε;»– και να μην ξεχνάει να δίνει έμφαση στη δική του προσωπικότητα στο διαδίκτυο.
«Οι άνθρωποι δεν με ακολουθούν λόγω των φωτογραφιών μου ή επειδή θέλουν να βλέπουν την άγρια ζωή», συνεχίζει η Dani. «Είναι αναμενόμενο οι φωτογράφοι άγριας ζωής να τραβάνε καλές φωτογραφίες. Οι άνθρωποι με ακολουθούν επειδή θέλουν να ακούσουν τι έχω να πω. Στα βίντεο στο YouTube πάντα συστήνομαι, επειδή ξέρω ότι μόλις οι άνθρωποι δουν μια προσωπικότητα, αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενό μου.»
«Ήταν πολύ ωραίο που έμαθα περισσότερα για την εμπορική πλευρά της φωτογραφίας από την Dani», λέει ο Jonty. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις χαρτοφυλάκια έμπειρων φωτογράφων που χρειάστηκαν δεκαετίες για να τελειοποιήσουν την τέχνη τους. Βλέποντας όμως τι πέτυχε η Dani σε σύντομο χρονικό διάστημα, εστιάζοντας στους κόκκινους σκίουρους και αξιοποιώντας τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εμπνέεσαι πραγματικά.»
Ο Jonty λέει: «Με τη βοήθεια της Dani και της μηχανής που με βοήθησε να απομονώνω τα θέματα τόσο εύκολα, έμαθα γρήγορα να προσαρμόζομαι σε ένα περιβάλλον με ταχύτερο ρυθμό.»
Στο τέλος της ημέρας, ο Jonty ένιωθε ότι είχε αποκτήσει κίνητρο και είχε μια σειρά εντυπωσιακές λήψεις για να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ η Dani επωφελήθηκε εξίσου από τον χρόνο που πέρασε μαζί του, αξιοποιώντας στο έπακρο τον εξοπλισμό που είχαν: «Σήμερα ένιωσα ότι έμαθα κι εγώ από τον Jonty», καταλήγει. «Είτε διδάσκομαι είτε διδάσκω κάποιον άλλο, πάντα υπάρχει μια μεταφορά πληροφοριών.»
Σύνταξη: Matthew Bowen