ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Τρόποι ελέγχου της έκθεσης
Κατανοήστε σε βάθος τις ρυθμίσεις διαφράγματος, ταχύτητας κλείστρου και ISO.
Φως
Το HDR είναι ακρωνύμιο του όρου "High Dynamic Range" (υψηλό δυναμικό εύρος). Στη φωτογράφιση, περιγράφει έναν τρόπο για την καταγραφή των λεπτομερειών στα πιο φωτεινά και στα πιο σκοτεινά στοιχεία μιας φωτογραφίας. Ουσιαστικά, με αυτήν την τεχνική αποτυπώνονται και συνδυάζονται πολλαπλές εικόνες για την ίδια σκηνή, ώστε να καταγραφούν τα καλύτερα στοιχεία σε κάθε λήψη.
Υπάρχουν πολλές σκηνές με δυναμικό εύρος τόσο μεγάλο, που μια μηχανή δεν μπορεί να καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες σε ένα μόνο καρέ. Για παράδειγμα, ένα τοπίο μια ηλιόλουστη ημέρα, η λήψη φωτεινών εξωτερικών χώρων μέσα από ένα παράθυρο ή η φωτογράφιση ενός σκιασμένου κτηρίου με φόντο τον φωτεινό μπλε ουρανό.
Σε αυτήν τη σκηνή, στη μία λήψη χάνονται οι λεπτομέρειες των σύννεφων στον ουρανό ενώ στην επόμενη χάνεται η βάση του ανεμόμυλου. Η τελική εικόνα HDR παράγεται μετά από επεξεργασία στη μηχανή. Μπορείτε να δείτε πλέον τις λεπτομέρειες τόσο στις σκοτεινές όσο και στις φωτεινές περιοχές, καθώς η μηχανή έχει εξισορροπήσει τις εκθέσεις για την παραγωγή μιας εικόνας που προσεγγίζει πολύ περισσότερο αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.
Πολλές compact φωτογραφικές μηχανές και smartphone διαθέτουν ενσωματωμένη λειτουργία HDR. Συνήθως ο χρήστης δεν έχει μεγάλο έλεγχο του αποτελέσματος, καθώς επιλέγει απλώς τη λειτουργία και φωτογραφίζει. Συχνά η μηχανή θα εμφανίσει ένα μήνυμα ζητώντας σας να την κρατήσετε σταθερά, καθώς καταγράφει μια σειρά εικόνων με διαφορετικές εκθέσεις και τις συνδυάζει αυτόματα για την παραγωγή της τελικής εικόνας HDR.
Μια DSLR με λειτουργία HDR μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. Ίσως έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τον αριθμό των εικόνων που καταγράφονται από τη μηχανή και να ορίσετε το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις εκθέσεις. Αυτό θα σας επιτρέψει να πετύχετε ακριβώς τη λήψη που θέλετε.
Χρησιμοποιήστε τρίποδο. Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι κατά τη λήψη για την καταγραφή των σκοτεινών περιοχών της εικόνας η μηχανή μειώνει την ταχύτητα κλείστρου. Στην ουσία, μια σταθερή θέση λήψης είναι πάντα χρήσιμη, καθώς όσο περισσότερο όμοια είναι η σύνθεση των διαδοχικών καρέ, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει η μηχανή να τις εικόνες.
Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας εικόνα HDR. Για να το πετύχετε, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε λίγες γνώσεις σχετικά με τον έλεγχο της έκθεσης.
1. Επιλέξτε την κατάσταση λήψης με Προτεραιότητα διαφράγματος και ορίστε την επιθυμητή ταχύτητα ISO και το διάφραγμα.
2. Επιλέξτε την κατάσταση φωτομέτρησης Μέσου όρου ή Με συνολική αποτίμηση. Με αυτές τις ρυθμίσεις η μηχανή σας θα επιλέξει μια μέση έκθεση, που βασίζεται σε όλους τους τόνους της σκηνής.
3. Χρησιμοποιήστε τον επιλογέα διόρθωσης έκθεσης για να υποεκθέσετε και να υπερεκθέσετε τη σκηνή. Ο βαθμός εξαρτάται από το πόσες φωτεινές και σκοτεινές περιοχές υπάρχουν στη σκηνή.
4. Ξεκινήστε με μεταβολές 1 στοπ. Δηλαδή, τραβήξτε μια λήψη με διόρθωσης έκθεσης -1 και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τον μηχανισμό για να επιλέξετε τις τιμές -2 και -3. Επαναλάβετε τη διαδικασία, αυτήν τη φορά με υπερέκθεση της σκηνής +1, +2 και +3. Ίσως δεν χρησιμοποιήσετε όλες αυτές τις εικόνες στην τελική σύνθεση HDR, αλλά καλό είναι να έχετε στη διάθεσή σας τα δεδομένα για κάθε ενδεχόμενο.
5. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Αυτόματη οριοθέτηση έκθεσης (AEB), η οποία σας επιτρέπει να αποφασίσετε τον βαθμό της υποέκθεσης και της υπερέκθεσης και, στη συνέχεια, καταγράφει τη σειρά των φωτογραφιών σε ένα βήμα
"Μια σταθερή θέση λήψης είναι πάντα χρήσιμη, καθώς όσο περισσότερο όμοια είναι η σύνθεση των διαδοχικών καρέ, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει η μηχανή να ευθυγραμμίσει την έκθεσή τους."
Χρησιμοποιήστε ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή σας για να συνδυάσετε τις λήψεις σε μία εικόνα. Πολλές φωτογραφικές μηχανές Canon συνοδεύονται από το λογισμικό Digital Photo Professional (DPP), το οποίο διαθέτει ένα ειδικό εργαλείο για τις λήψεις HDR.
Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια εικόνα παρόμοια με αυτήν που είδατε στην πραγματικότητα. Τα μάτια μας έχουν πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εύρος από τις φωτογραφικές μηχανές και έτσι αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή μιας σκηνής με τον τρόπο που θυμάστε ότι την είδατε.
Αναζητήστε ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική. Η επιλογή των περιπτώσεων στις οποίες θα χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία HDR απαιτεί την ίδια δεξιότητα με την παραγωγή σωστών εικόνων HDR. Εξασκηθείτε σε προφανή θέματα, όπως τα τοπία και ο ουρανός, αλλά να έχετε επίσης υπόψη ότι η λειτουργία HDR είναι χρήσιμη και για την καταγραφή λεπτομερειών και τη φωτογράφιση macro, όπου μπορείτε να αναδείξετε αθέατες λεπτομέρειες και να δημιουργήσετε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εικόνες.
Συχνά, οι εικόνες με μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας δημιουργούν ενδιαφέρουσες εικόνες HDR. Η χρήση της τεχνικής HDR έδωσε μεγαλύτερο βάθος σε αυτήν την εικόνα, καθώς τώρα μπορείτε να δείτε ακόμη και τον μηχανισμό του ανεμόμυλου, πλησιάζοντας πολύ περισσότερο σε αυτό που είδε ο φωτογράφος με γυμνό μάτι.
Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.
Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικέςΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Κατανοήστε σε βάθος τις ρυθμίσεις διαφράγματος, ταχύτητας κλείστρου και ISO.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες σύνθεσης για να κάνετε τις εικόνες σας πιο ενδιαφέρουσες.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και τα κόλπα για να δώσετε στο φόντο σας ένα όμορφο φλουτάρισμα.