Φωτογραφίζοντας τα μυστικά της φύσης: η ιστορία πίσω από ένα έργο επαναφοράς της άγριας φύσης

Μια φωτογράφος άγριας ζωής μοιράζεται μαζί μας το ταξίδι της κατά την τεκμηρίωση ενός έργου επαναφοράς της άγριας φύσης, αναδεικνύοντας τη βιοποικιλότητα της φύσης μέσα από τον φακό της.
Μια κουκουβάγια τυτώ, φωτογραφημένη στο πλαίσιο ενός έργου επαναφοράς της άγριας φύσης, η οποία πετάει πάνω από τις κορυφές των δέντρων με τα φτερά της ορθάνοιχτα.

Ανεμοδαρμένοι γκρεμοί, βάλτοι δίπλα σε λίμνες και γαλήνια δάση – ένα ελκυστικό φυσικό περιβάλλον για τους φωτογράφους άγριας ζωής και τοπίων, οι οποίοι έχουν την υπομονή να καταγράψουν τη σταδιακή αλλαγή και ανάπτυξη με το πέρασμα των εποχών. Ωστόσο, μερικές φορές η φωτογραφία μπορεί να καταγράψει και να αναδείξει μια ακόμα πιο βαθιά αλλαγή με την πάροδο του χρόνου, όπως η επαναφορά της άγριας φύσης σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο.

Η Gayle, η φωτογράφος πίσω από το Natured Secrets, είναι παθιασμένη με τη βιοποικιλότητα και την αποκατάσταση του πράσινου της φύσης. Κατέγραψε την αργή ανάπτυξη ενός έργου επαναφοράς της άγριας φύσης που έγινε στη χώρα της, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ελπίζει ότι η δουλειά της θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλους, ώστε να δώσουν πίσω στη φύση ένα μικρό κομμάτι των κήπων τους.

Ένα φωτογραφικό έργο επαναφοράς της άγριας φύσης με ιστορία

Πολύχρωμοι λοφίσκοι από ρείκια που συνδέουν έναν κήπο με την πλαγιά ενός λόφου που βρίσκεται πιο πέρα, με φόντο τον μπλε ουρανό.

«Για να ενσωματώσουμε τον κήπο στο τοπίο και να τον "δέσουμε" με την πλαγιά του λόφου, φυτέψαμε λοφίσκους με ρείκια», εξηγεί η Gayle. «Τους συνδυάσαμε με γρασίδι και σημύδες για να αντικατοπτρίζουν την τριγύρω τυρφώδη έκταση και να γίνονται ένα με το τοπίο. Οι πέτρες που χρησιμοποιήσαμε για να χτίσουμε τα σκαλιά, τις πλαγιές με τα ρείκια, τα μονοπάτια και τους τοίχους είναι από την περιοχή.» Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM στα 45mm, με 1/1000 δευτ., f/4.5 και ISO 160. © Natured Secrets

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν η Gayle φύτεψε έναν δασότοπο δίπλα στο σπίτι της, στην οροσειρά Πενίν στη βορειοδυτική Αγγλία, μετατρέποντας ένα παρατημένο λατομείο και πρώην φάρμα εκτροφής μινκ σε έναν παράδεισο που σφύζει από άγρια ζωή.

Τώρα, καθώς το τοπίο γεμίζει ξανά με ζώα και φυτά, η φιλοδοξία της Gayle εκπληρώνεται: δεν υπάρχουν όρια ανάμεσα στον κήπο της και στην περιοχή που αποκαταστάθηκε, ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά άγριο τοπίο. Όπως λέει και η ίδια, ήταν ένα «ταξίδι ελπίδας».

«Όταν φτάσαμε, ήθελα να κάνω αυτόν τον άδειο χώρο να μοιάζει με ένα ζεστό μέρος, να συνδυάσω τη σχέση μου με τη συγκεκριμένη τοποθεσία με το περιβάλλον», λέει η Gayle, η οποία είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην οικολογία και στη διατήρηση της φύσης από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. «Το αρχικό τοπίο είχε μεταμορφωθεί από τη βιομηχανική δραστηριότητα και είχε μετατραπεί σε άγονη γη. Αλλά από τότε που σταμάτησαν οι λατομικές δραστηριότητες, η φύση είχε αρχίσει να επιστρέφει στον χώρο. Αναγέννηση.

Ξεκινήσαμε να μιμούμαστε αυτήν τη μεταμόρφωση δημιουργώντας και συνδέοντας κάθε λογής κήπο που μπορούσαμε να φτιάξουμε με το τοπίο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο ορατό όριο ανάμεσά τους. Ποτέ μου δεν πίστευα ότι θα καταλήξουμε να έχουμε έναν τέτοιο κήπο. Εμείς απλώς δαμάζαμε τη φύση.»

Καθώς η γη αρχίζει σιγά-σιγά να ανακάμπτει, η Gayle βλέπει αυτό το ταξίδι ως ιδανικό για ένα μακροχρόνιο φωτογραφικό έργο. «Σπούδασα στη Σχολή Βοτανολογίας του Τσέλσι για μερικά χρόνια και πάντοτε πίστευα ότι [η γη] ήταν άξια τεκμηρίωσης», αναφέρει. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από διάφορα περιοδικά και μικρο-ιστότοπους, αλλά για μένα είναι κάτι ανάμεσα σε επιστήμη και δημιουργικότητα. Έτσι άρχισα να ελπίζω ότι οι φωτογραφίες μου θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Το εγκαταλελειμμένο λατομείο μας φέρει τις ουλές του βιομηχανικού μας παρελθόντος, αλλά αργά και σταθερά η φύση ανακτά τον έλεγχο της περιοχής. Ως φύλακες μιας περιοχής με ένα συναρπαστικό μείγμα ιστορίας, βιομηχανίας, γεωλογίας, άγριας ζωής και χλωρίδας, θέλω πολύ να καταγράψω το ταξίδι της γης, την πρόοδο και την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ως μέσο καταγραφής.»

Σύνδεση με τη φύση μέσω του φακού

Νεαρό αρσενικό ζαρκάδι που κρύβεται μέσα στην ψηλή βλάστηση.

«Λίγο πριν τραβήξουμε τη συγκεκριμένη λήψη, ανακαλύψαμε ότι είχαμε χάσει το αρσενικό ζαρκάδι της αγέλης που παρακολουθούσαμε», λέει η Gayle. «Αποφασίσαμε ότι το συγκεκριμένο νεαρό αρσενικό ζαρκάδι, το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά στον φακό της μηχανής, ήταν ο νέος υποψήφιος αρχηγός της αγέλης. Το ζαρκάδι απέκτησε πρόσφατα το πρώτο του ζευγάρι κέρατα». Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 600mm f/4L IS III USM, με 1/800 δευτ., f/4.5 και ISO 200. © Natured Secrets

Νεαρό κιρκινέζι που στέκεται στο κλαδί ενός δέντρου, περιτριγυρισμένο από βλάστηση.

Η Gayle έχει τοποθετήσει μια φωλιά για κιρκινέζια πάνω σε έναν στύλο σε έναν βοσκότοπο, δίπλα σε ένα μικρό δάσος. «Είναι ο πρώτος νεοσσός που βγαίνει από τη διπλανή φωλιά», λέει. «Ο ένας γονιός τού παρείχε φαγητό στις κορυφές των δέντρων, καθώς ο νεοσσός δεν έχει μάθει ακόμα πώς να κυνηγάει». Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 600mm f/4L IS III USM, με 1/1250 δευτ., f/4.5 και ISO 640. © Natured Secrets

Πλέον η περιοχή σφύζει από άγρια ζωή, με καφέ λαγούς, αγριομέλισσες, σταρήθρες, τουρλίδες, καλημάνες, μπλε λιβελούλες, κιρκινέζια και ζαρκάδια, και έχει μετατραπεί σε φωτογραφικό παράδεισο. Η πολύχρωμη γκάμα από υγρότοπους, βοσκοτόπια, δάση και θάμνους δίπλα σε ένα ανθισμένο λιβάδι έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για διάφορα είδη άγριας ζωής.

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε βοηθήσει στην αναγέννηση της γης, φέρνοντας στην επιφάνεια πηγές γλυκού νερού για να ενισχύσουμε τις μεγάλες κοιλάδες των υγρότοπων και να συνδέσουμε τις υπάρχουσες πετρώδεις λιμνούλες με νέες λίμνες χωρίς τεχνητά όρια», αναφέρει η Gayle.

«Φυτέψαμε αυτόχθονα φυλλοβόλα δέντρα και τα παρακολουθήσαμε να αναπτύσσονται και να ρίχνουν σιγά-σιγά τα φύλλα τους, δημιουργώντας μια βελούδινη έκταση με βρύα, τα οποία προσφέρουν μια πλούσια, καταπράσινη όψη όλο τον χρόνο και συντηρούν άφθονα έμβια όντα. Κλαδιά και κορμοί στριμώχνονται ανάμεσα στα βρύα και, όταν τα εξετάζει κανείς σε κοντινές λήψεις και σε μεγέθυνση, θυμίζουν μια μικρογραφία χαμένων κόσμων.»

Αν επιλέξετε να καταγράψετε το δικό σας έργο, όπως για παράδειγμα μια γωνία του κήπου σας την οποία έχετε δώσει πίσω στη φύση, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή μηχανή και τον σωστό φακό. Για να αποτυπώσει αυτούς τους μικροσκοπικούς κόσμους, η Gayle χρησιμοποιεί την Canon EOS 6D Mark II σε συνδυασμό με έναν από τους macro φακούς της. «Η μηχανή μάς δίνει τη δυνατότητα να βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με έναν συγκεκριμένο οργανισμό, είτε πρόκειται για την κοντινή λήψη ενός λουλουδιού ή ενός εντόμου είτε των σπόρων στο πίσω μέρος μιας φτέρης», λέει. «Αρχίζεις να βλέπεις πράγματα που δεν είχες παρατηρήσει ποτέ στο παρελθόν, και αυτό με έκανε να καταλάβω καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνδεθεί κανείς περισσότερο με τη φύση μέσω του φακού.»

Μαθαίνοντας να «βλέπουμε» μέσα από τη μηχανή

Μπλε λιβελούλες που ξεκουράζονται πάνω σε ποταμογείτονες, με αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου να αντικατοπτρίζονται στο νερό που βρίσκεται από κάτω τους.

Οι μπλε λιβελούλες, που φωτογραφήθηκαν στη μεγάλη λίμνη του λατομείου, ξεκουράζονται πάνω στον σπάνιο κόκκινο ποταμογείτονα Potamogeton alpinus. Ο ποταμογείτονας είναι ένα φυτό που θεωρείται ευάλωτο στην Αγγλία, καθώς συνήθως το βρίσκουμε σε πιο βόρεια σημεία, στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM (τον οποίον διαδέχθηκε πλέον ο Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM) στα 330mm, με 1/320 δευτ., f/6.3 και ISO 200. © Natured Secrets

Δύο μικρές κουκουβάγιες στο παράθυρο ενός πέτρινου αχυρώνα, ενώ μια τρίτη κουκουβάγια κάθεται στην οροφή από πάνω τους.

«Στο επάνω χωράφι βλέπουμε έναν αχυρώνα για κουκουβάγιες – πρόκειται για μια ανακαινισμένη ξερολιθιά», λέει η Gayle. «Ο αχυρώνας βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου, για να μπορούν οι νεοσσοί να πηγαίνουν εύκολα στις καταπράσινες πλαγιές.» Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 600mm f/4L IS III USM, με 1/800 δευτ., f/4.5 και ISO 2500. © Natured Secrets

Η σχέση αυτή δυνάμωσε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που μια οικογένεια κουκουβαγιών τυτώ έκανε την εμφάνισή της, έπειτα από την αναστήλωση ενός αχυρώνα, τον οποίο αναδόμησαν η Gayle και μάστορες ειδικοί στην ξερολιθιά, χρησιμοποιώντας πέτρες που βρήκαν στο πρώην λατομείο. Πλέον αποτελεί ένα νέο σπίτι για τα πτηνά.

«Μαθαίνοντας να "βλέπω" μέσα από τη μηχανή μου και περιμένοντας ήσυχα να εμφανιστούν οι κουκουβάγιες τυτώ, παρατηρώ ακόμη περισσότερα», λέει η Gayle. «Παρατηρώ την κίνηση του γρασιδιού, την αλλαγή στο φως, τις νυχτοπεταλούδες, τα πουλιά και τα λουλούδια που αγγίζουν. Προς στιγμή, γίνομαι εγώ η λεία καθώς ο φακός στρέφεται προς τα νύχια τους, καθώς με περικυκλώνουν από ψηλά. Στη συνέχεια, καθώς μετακινούμαι, αλλάζουν οι ρόλοι. Γίνομαι η κυνηγός.»

Η Gayle χρησιμοποιεί μια δεύτερη μηχανή full-frame DSLR με μια σειρά φακών EF μεγαλύτερης εστιακής απόστασης. Έχοντας ένα σώμα μηχανής ειδικά για τους φακούς macro και ένα άλλο ειδικά για τους τηλεφακούς της, δεν χάνει ούτε μια στιγμή, καθώς δεν χρειάζεται να αλλάζει φακούς. Τα συγκεκριμένα εργαλεία την βοηθούν να αποτυπώνει εντυπωσιακούς ουρανούς και πουλιά εν πτήσει, όπως για παράδειγμα κουκουβάγιες, με τη σταθεροποίηση εικόνας να είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν χρησιμοποιεί τρίποδο.

«Χρειάζομαι την εμβέλεια του υπέροχου EF 600mm f/4L IS III USM για έρθω πιο κοντά στις κουκουβάγιες», λέει. «Οι αποστάσεις εδώ είναι πολύ μεγάλες και δεν υπάρχουν μέρη για να καλυφτεί κανείς. Επομένως, δεν μπορώ απλώς να κάθομαι και να περιμένω ότι θα δω ένα ελάφι ή ένα πουλί από κοντά. Ακόμη και η φωτογράφιση ενός κοκκινολαίμη είναι δύσκολη, επειδή τα δέντρα είναι πολύ μεγάλα. Ξέρεις ότι θα πετύχεις τις καλύτερες δυνατές λήψεις με τον φακό 600mm γιατί είναι ευκρινής, μιας και είναι σταθερός φακός, ενώ ο Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM μού δίνει τη δυνατότητα να αυξήσω ή να μειώσω το ζουμ, για να μπορώ να καταγράφω το πτηνό όταν κινείται ή όταν έρχεται προς το μέρος μου. Έχω την απαραίτητη απόσταση.»

Η τεκμηρίωση της επαναφοράς της άγριας φύσης τώρα και στο μέλλον

Κοντινή λήψη των πράσινων και λευκών ανθισμένων κορυφών των άγριων καρότων, με ένα λιβάδι να βρίσκεται εκτός εστίασης στο φόντο.

«Τα συγκεκριμένα φυτά αναπτύσσονται στους σωρούς στείρων μέσα και γύρω από το λατομείο. Οι δαντελωτές φουντίτσες των άγριων καρότων στα μέσα του καλοκαιριού μάς αρέσουν πολύ», λέει η Gayle. «Αργότερα, όμως, στα μέσα Αυγούστου, οι μικροί λοβοί των σπόρων σε σχήμα φασολιού στρέφονται προς τα μέσα καθώς ξεραίνονται, και οι ανθισμένες κορυφές περιστρέφονται και παίρνουν τη μορφή μιας κοίλης φωλιάς πτηνού.» Λήψη με Canon EOS 5D Mark IV και φακό Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, με 1/640 δευτ., f/2.8 και ISO 320. © Natured Secrets

Κοντινή λήψη μιας αγριομέλισσας που πετάει ανάμεσα σε γαϊδουράγκαθα και γρασίδι.

«Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αφήσω αυτήν τη γη σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την βρήκα», λέει η Gayle. «Αυτή είναι η προσωπική μου πρόκληση, να συνεχίσω να τη βελτιώνω. Και μου αρέσει να το καταγράφω αυτό, για να μπορούμε να βλέπουμε τη διαφορά.» Λήψη με Canon EOS 5D Mark IV και φακό Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM στα 153mm, με 1/1000 δευτ., f/5 και ISO 640. © Natured Secrets

Η Gayle έχει επίσης καταγράψει αυτήν την επαναφορά της άγριας φύσης μέσω ερευνών, αποξήρανσης λουλουδιών, διατήρησης φυτών σε αλκοόλη, σχεδίων και υδατογραφιών. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, απολαμβάνει τις μικρές στιγμές με τα άγρια ζώα που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο και έχει ενθουσιαστεί με τα οφέλη που έχει η αλληλεπίδραση με τη φύση στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. «Τα πρωινά, κοιτάζοντας μέσα από τη μηχανή, εισπράττω ηρεμία και γαλήνη», εξηγεί. «Μπορώ να αποτυπώσω τη συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση, κοινοποιώντας αυτές τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας σε τρίτους τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια γεύση της ομορφιάς που μας περιβάλλει.»

Παροτρύνει όποιον σκέφτεται να ασχοληθεί με ένα παρόμοιο έργο να ξεκινήσει με λίγα δέντρα ή θάμνους για να προσελκύσει πουλιά και έντομα. «Αν μπορείτε, να φυτεύετε πάντοτε δέντρα», συμβουλεύει. «Δεν χρειάζεστε πολύ χώρο – σε έξι-εφτά χρόνια θα έχετε έναν δασότοπο για να περπατάτε και να απολαμβάνετε.»

Σύνταξη: Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

  • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

    EOS R7

    Εξερευνήστε την άγρια φύση με μια μηχανή που προσφέρει εκπληκτική ταχύτητα και ποιότητα εικόνας, σε ένα φορητό σώμα APS-C σχεδιασμένο για το μέλλον.
  • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

    EOS R8

    Περάστε στη full-frame φωτογραφία και το βίντεο και κάντε πραγματικότητα τις δημιουργικές σας φιλοδοξίες.
  • Φωτογραφικές μηχανές DSLR

    EOS 6D Mark II

    Είτε στοχεύετε στην υλοποίηση πιο φιλόδοξων φωτογραφικών έργων είτε στην είσοδό σας στον κόσμο της επαγγελματικής φωτογραφίας, η EOS 6D Mark II σάς παρέχει όλα όσα χρειάζεστε για να κάνετε τα επόμενα συναρπαστικά βήματα.
  • Ευρυγώνιος σταθερός φακός

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Ένας μικρός, ελαφρύς, σταθερός φακός 24mm, ιδανικός για φωτογράφιση τοπίων, vlogging και φωτογράφιση εσωτερικών χώρων, καθώς επίσης και για εξαιρετικές εικόνες macro.
  • Φακοί RF

    RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

    Ένας μικρός και υπέροχα ελαφρύς φακός της σειράς RF με ζουμ 24-50mm, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά για ταξίδια, τοπία και πολλά ακόμα.
  • Φακοί RF

    RF 600mm F11 IS STM

    Ένας επαναστατικός σούπερ τηλεφακός μικρού μεγέθους και βάρους, ιδανικός για φωτογράφους άγριας ζωής, σαφάρι ή τρένων.

Σχετικά άρθρα

Συμβουλές για τη φωτογράφιση άγριας φύσης

Η επαγγελματίας φωτογράφος Dani Connor μοιράζεται με έναν φιλόδοξο, νεαρό φωτογράφο άγριας φύσης τις καλύτερες συμβουλές της για μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο.

Οι καλύτεροι φακοί για τοπία

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να μπορέσετε να επιλέξετε οικονομικά προσιτούς σταθερούς φακούς και φακούς ζουμ.

Πώς να φωτογραφίσετε πτηνά

Συμβουλές και το καλύτερο κιτ για αρχάριους στη φωτογραφία πτηνών.

Τραβήξτε εκπληκτικές φωτογραφίες macro με θέμα τις μέλισσες

Πώς να πετύχετε εξαιρετικές λήψεις macro αυτών των μικροσκοπικών, γρήγορα κινούμενων εντόμων.